logo big

Najnowsze artykuły

24 Mar 2019 20:24 - Agata SS
Wirtuozi smaku w Zetce

  Już po raz czwarty odbyła się naszej szkole impreza "Gotowanie z VIP-ami". Znane osoby z powiatu krasnostawskiego stanęły w szranki konkursu-zabawy o tematyce kulinarnej. O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych. Skład [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
20 Mar 2019 08:28 - Postaw na zawód !!!
ZETKA na praktykach gastronomicznych i fryzjerskich w Hiszpanii

W dniach od 3 do 23 lutego 2019r młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczyła w „Praktykach gastronomicznych w Hiszpanii „ POWERVET -2018-1-PL01-KA102-048055 organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”. Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów w tym z Technikum :4 uczennice z klasy drugiej w zawodzie technik usług fryzjerskich, 11 uczniów z klasy drugiej, trzeciej i czwartej w zawodzie technik [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
17 Mar 2019 19:28 - Sport to zdrowie !!!
Kibicujemy Asseco Resovii

   Szkolne Koło Sportowe zorganizowało wyjazd na mecz piłki siatkowej mężczyzn do Rzeszowa.  Asseco Resovia podejmowała u siebie drużynę Jastrzębskiego Węgla.  W obydwu drużynach mogliśmy obejrzeć czołowych siatkarzy-obecnych Mistrzów Świata w akcji.  Po meczu był czas na zdobycie autografów i wspólne zdjęcia z reprezentantami Polski.  Mecz zakończył się wynikiem 3-0 dla Resovii.  Opiekunami byli: Małgorzata Gadomska [ ... ]

Wydarzenia sportoweCzytaj więcej...
14 Mar 2019 18:55 - Agata Sadlak - Skrzypek
Warsztaty kulinarne w Woli Idzikowskiej

W ostatnim czasie nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zaprzyjaźnili się z mieszkańcami gminy Fajsławice. Dnia 12 lutego 2019 w ramach promocji szkoły nauczycielki na zaproszenie pani Feliksy Gorzkowskiej przeprowadziły warsztaty kulinarne pod roboczym tytułem „Dobre bo Walentynkowe” dla uczniów III klas gimnazjum i VIII klas ze Szkoły Podstawowej im. Powstańców Styczniowych w Fajsławicach. Po tym spotkaniu również mamy babcie i ciocie uczniów chciały zgłębić swoją wiedzę [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
12 Mar 2019 06:38 - Super User
Dzień Kobiet w naszej szkole.

Samorząd Uczniowski wraz z działem gastronomicznym naszej szkoły przygotował na Dzień Kobiet słodkie prezenty dla Pań. Wszystkiego najlepszego jeszcze raz.

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...
12 Mar 2019 06:29 - Agata Sadlak - Skrzypek
Kamila Gleń w bitwach

    8 marca 2019 roku w Krasnostawskim Domu Kultury odbył się etap konkursu wokalnego ZSP nr 2 "The voice of Głowacki", w którym to uczennica klasy 2 tz Kamila Gleń wzięła udział. Cała klasa towarzyszyła naszej artystce podczas zmagań konkursowych. Kamila bardzo ładnie zaśpiewała solo piosenkę zespołu Varius Manx pod tytułem "Orła cień". W drugim występie miała już towarzyszkę, a w zasadzie przeciwniczkę Zuzannę Tymochowicz, z którą w duecie zaśpiewała piosenkę [ ... ]

Konkursy i olimpiadyCzytaj więcej...
13 Lut 2019 08:28 - Postaw na zawód !!!

Dnia 12 lutego 2019 w ramach promocji szkoły pani Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk na zaproszenie pani Feliksy Gorzkowskiej przeprowadziły warsztaty kulinarne pod roboczym tytułem „Dobre bo Walentynkowe” dla uczniów III klas gimnazjum i VIII klas ze Szkoły Podstawowej im. Powstańców Styczniowych w Fajsławicach. Uczniowie mimo ferii i licznych powtórek do egzaminów chętnie uczestniczyli w zajęciach kulinarnych. Pod okiem pani Agnieszki i pani Kasi przygotowali walentynkowe przysmaki [ ... ]

GastronomiaCzytaj więcej...
13 Lut 2019 08:01 - Postaw na zawód !!!
Cukiernik

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesne cukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt, dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku oprócz umiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserówz różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a [ ... ]

Wydarzenia szkolneCzytaj więcej...

  „Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia.” Tak brzmiało zaproszenie na warsztaty „Kolorowy świat makaronów”, które odbyły się dnia 8 marca w ramach Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Trudno było nie skorzystać.
   W warsztatach „Kolorowy świat makaronów” wzięli udział uczniowie naszej szkoły, głównie klas gastronomicznych wraz z opiekunami: Agnieszką Pawlas, Agatą Sadlak-Skrzypek i Katarzyną Oleszczuk. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu wprowadzającego do tematu, który przygotowała i wygłosiła Pani dr hab. inż. Aldona Sobota. Słuchacze poznali najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiedzieli się z jakich surowców, i w jaki sposób produkuje się te wyroby oraz jak należy przygotowywać je do spożycia. Następnie uczniowie mieli okazję sprawdzić się w praktyce. Pod bacznym okiem pracowników Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż wyprodukowali kolorowe makarony. Wyroby miały nietypowy kształt gigli, co w tłumaczeniu z języka włoskiego na polski oznacza lilia. Z okazji Dnia Kobiet te różnokolorowe lilie dedykowano wszystkim Paniom, biorącym udział w warsztatach. Na zakończenie słuchacze mieli okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. 
   Serdecznie dziękujemy pracownikom Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż za miłe i serdeczne przyjęcie uczniów i sentymentalną podróż do czasów studenckich naszych sorek. A już wkrótce przepis na pyszne danie z makaronem który wykonaliśmy podczas warsztatów.
 
DSC 0152
 
DSC 0154
 
 
DSC 0155
 
 
DSC 0164
 
 
DSC 0166
 
 
DSC 0167
 
 
DSC 0168
 
 
DSC 0170
 
 
DSC 0173
 
 
DSC 0176
 
 
DSC 0182
 
 
DSC 0188
 

plan200x200dziennik200x200kulinarni

lightbox

bip logo